Djecu odgaja ulica?

A ne, ne! Našu djecu nije odgajala ulica, a niti škola! Moj muž i ja, svoju djecu smo odgajali sami. Pomagali su dede i bake, ujne i stričevi, a pomalo i prijatelji. Škola i ulica bili su samo korektiv u njihovom odgoju.

Mi smo jedno drugome oduvijek govorili: izvoli, hvala ti, molim te, oprosti i volim te… i to je tako ostalo do danas.

Djecu smo tako učili svojim primjerom, pa i nije bilo neke velike mogućnosti da to ne uspiju usvojiti. Jednostavno nije! Oboje smo puno radili, ali smo našli dovoljno vremena da prekontroliramo kako napreduju s ovim stvarima koje se ne uče iz priručnika i u školi.

Da, družili smo se s familijom i prijateljima, išli na kave i godišnje odmore, bavili se sportom, primali goste i išli u goste, ali cijelo vrijeme smo aktivno bili roditelji. Nije nam roditeljstvo bilo tlaka i nismo se žrtvovali za svoju djecu. Voljeli smo i sebe i njih, na razuman i uravnotežen način!

Znali smo što ih trebamo mi naučiti, a po koji nauk idu u školu. Znali smo i što trebaju naučiti na ulici, pa smo ih i tamo puštali. Sve što su učili, redovito smo provjeravali. Pričali smo s njima, korili ih, nadmudrivali se, izazivali ih i pazili na stavove koje zauzimaju. Doma smo s njima vježbali kućni odgoj i to uvijek i stalno, bez iznimke i bez popuštanja.

Uporno i dosljedno!

Izvoli, hvala, molim i oprosti- utjerali smo im u krvotok i u svaku poru. Ne, nemojte se vaditi na puno posla, malo vremena, umor ili stres…to su šuplja opravdanja! Ako su vam djeca neotesana, vi ste tome krivi! Ako ne poštuju starije, opet ste vi krivi! Ako ne ustaju starcima u tramvaju, vi ste krivi! Ako vas ne poštuju, opet ste vi krivi! Ako su ljenčine i to ste vi krivi! Bahatost, bezobrazluk, manipuliranje, nepoštovanje, odgovaranje, drsko kolutanje očima ili nadmeno ispuhivanje- sve to su naučili doma od vas! Ne u vrtiću, ne u školi i ne na ulici!

Učitelj je osoba koja će ih naučiti da čitaju i pišu, a vi ste ih trebali naučiti da poštuju njega, vas i sve ostale žive stvorove. Rečenice poput: – Mama, glupa si! – Tata ideš mi na živce! – Mama, baka me nervira! – Deda je ishlapio! – Moja učiteljica je glupača!- nisu opcija! Ne postoje!

Ako smo ih naučili “izvoli, hvala, molim i oprosti”, onda ove gore rečenice neće postojati!

Nije slatko niti simpatično, kad se klinci nekulturno ponašaju! To nije smiješno, bez obzira koliko su mali! Kad vas vaš mezimac od 10 godina otjera u 3pm, otiđite pred ogledalo i opalite si šamar! Ako ne možete na kraj sa svojom kćeri od 15 godina, isto si opalite šamar! Ako vas lažu i bezobrazni su, to vam je za vritnjak, jer vi ste ih tome naučili! Pozvala vas je učiteljica u školu, jer je vaša princeza neotesana? Ne, ne! Nije to zato što učiteljica ima pik na nju, nego je to zato jer ju niste dobro odgojili!

Vaš sinek psuje i tuče klince po školi? Sramite se! Da, to je vaš neuspjeh i vaša sramota! Rode ne isporučuju neodgojenu djecu, zapamtite to! Mali napuhani, bahati i neodgojeni terminatori, isključivo su vaš roditeljski neuspjeh!

Viktorija

Pišem jer mi je to najjeftinija psihoterapija, jer me veseli druženja s vama, jer mi je dosadno na semaforu ili u redu za blagajnu, jer me netko raspizdio kome sam morala ili htjela prešutjeti…pišem jer je to moj način da izrazim svoje mišljenje ili stavove, koji bi me žuljali da ne izađu iz mene. Ime Viktorija Herak izabrala sam iz ljubavi i poštovanja prema svojoj baki, to je bilo njeno ime. Bila je sitna, plaha i dobrodušna. Znam, reći ćete da ja sve to nisam, ali svejedno…jako sam je voljela i ona je obilježila moje djetinjstvo. Upravo zato što je njen život bio u velikoj mjeri težak i nepravedan, željela sam da njeno ime i dalje živi. Svakako zapamtite da je život lijep, da ljubav ne boli, da je smijeh ljekovit!

No Comments Yet

Comments are closed

Copyright 2022. Viktorija Herak

PRATI ME I NA…