Najviše šerate :)

Arhiva

A ne, ne! Našu djecu nije odgajala ulica, a niti škola! Moj muž i ja, svoju djecu smo odgajali sami. Pomagali su dede i bake, ujne i stričevi, a pomalo i prijatelji. Škola i ulica bili su samo korektiv u njihovom odgoju.

Mi smo jedno drugome oduvijek govorili: izvoli, hvala ti, molim te, oprosti i volim te… i to je tako ostalo do danas.

Djecu smo tako učili svojim primjerom, pa i nije bilo neke velike mogućnosti da to ne uspiju usvojiti. Jednostavno nije! Oboje smo puno radili, ali smo našli dovoljno vremena da prekontroliramo kako napreduju s ovim stvarima koje se ne uče iz priručnika i u školi.

Da, družili smo se s familijom i prijateljima, išli na kave i godišnje odmore, bavili se sportom, primali goste i išli u goste, ali cijelo vrijeme smo aktivno bili roditelji. Nije nam roditeljstvo bilo tlaka i nismo se žrtvovali za svoju djecu. Voljeli smo i sebe i njih, na razuman i uravnotežen način!

Znali smo što ih trebamo mi naučiti, a po koji nauk idu u školu. Znali smo i što trebaju naučiti na ulici, pa smo ih i tamo puštali. Sve što su učili, redovito smo provjeravali. Pričali smo s njima, korili ih, nadmudrivali se, izazivali ih i pazili na stavove koje zauzimaju. Doma smo s njima vježbali kućni odgoj i to uvijek i stalno, bez iznimke i bez popuštanja.

Uporno i dosljedno!

Izvoli, hvala, molim i oprosti- utjerali smo im u krvotok i u svaku poru. Ne, nemojte se vaditi na puno posla, malo vremena, umor ili stres…to su šuplja opravdanja! Ako su vam djeca neotesana, vi ste tome krivi! Ako ne poštuju starije, opet ste vi krivi! Ako ne ustaju starcima u tramvaju, vi ste krivi! Ako vas ne poštuju, opet ste vi krivi! Ako su ljenčine i to ste vi krivi! Bahatost, bezobrazluk, manipuliranje, nepoštovanje, odgovaranje, drsko kolutanje očima ili nadmeno ispuhivanje- sve to su naučili doma od vas! Ne u vrtiću, ne u školi i ne na ulici!

Učitelj je osoba koja će ih naučiti da čitaju i pišu, a vi ste ih trebali naučiti da poštuju njega, vas i sve ostale žive stvorove. Rečenice poput: – Mama, glupa si! – Tata ideš mi na živce! – Mama, baka me nervira! – Deda je ishlapio! – Moja učiteljica je glupača!- nisu opcija! Ne postoje!

Ako smo ih naučili “izvoli, hvala, molim i oprosti”, onda ove gore rečenice neće postojati!

Nije slatko niti simpatično, kad se klinci nekulturno ponašaju! To nije smiješno, bez obzira koliko su mali! Kad vas vaš mezimac od 10 godina otjera u 3pm, otiđite pred ogledalo i opalite si šamar! Ako ne možete na kraj sa svojom kćeri od 15 godina, isto si opalite šamar! Ako vas lažu i bezobrazni su, to vam je za vritnjak, jer vi ste ih tome naučili! Pozvala vas je učiteljica u školu, jer je vaša princeza neotesana? Ne, ne! Nije to zato što učiteljica ima pik na nju, nego je to zato jer ju niste dobro odgojili!

Vaš sinek psuje i tuče klince po školi? Sramite se! Da, to je vaš neuspjeh i vaša sramota! Rode ne isporučuju neodgojenu djecu, zapamtite to! Mali napuhani, bahati i neodgojeni terminatori, isključivo su vaš roditeljski neuspjeh!

Facebook Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Next Post

Sveti Nikola

Čet pro 6 , 2018
Čula sam danas da Sv. Nikola ipak ne postoji i da je sve bila laž. Još jedna lijepa priča u koju sam tvrdoglavo vjerovala cijeli […]
Sveti Nikola

Možda vam se svidi...

error: Content is protected !!