Trice i rajčice

Ovo je priča o crijevu za vodu i samo da se zna, to je važan rekvizit svakog kućanstva.

Mislim da je zanemaren kao i tisuće drugih koje uzimamo zdravo za gotovo, a zasluzuju našu pažnju. Elem, htjela sam zaliti vrt i cvijeće. Ima već tjedan dana da nisam pogledala treba li tim biljčicama vode. Sjetila sam ih se tu i tamo, ali nisam imala vremena ili nisam bila doma.

tomato-1172094_1920

Nadala sam se da rajčice i bosiljak znaju da je život težak i da vode nema uvijek kad ti treba.

Valjda im je to već netko rekao?! Lako je biti lijep i rasti kad imaš dovoljno sunca i vode, ali hajde ti budi raskošan, lijep i zdrav kad je nestašica i kad se nema! Lako se dičiti prekrasnim laticama živopisnih boja, onda kad te maze, zalijevaju, rahle zemlju oko tebe i kad vječito paze da te ne sprži prejako sunce.

Nego, hajde budi ugodan za oko i kad te pregrije sunce i kad nemaš dovoljno vode i kad ti listovi počnu polako gubiti boju. Hajde! Teško je, znam!  No, nitko nije obećao da neće biti teško i nije poanta priče da uvijek budeš savršeno zelen i da ti cvijet bude jasne i žive boje.

Rajčice moja, ne tražim ja da ti budeš savršeno pravilna i uvijek kao krv crvena. Ti samo budi rajčica, a meni ćeš biti draga i ako si blijeda i ako si možda malo nepravilna. Važno je da kad te vidim, znam da si rajčica. Popizdim kad mislim da gledam papriku, a ispadne da je tikvica ili kad uzmem u ruke šljivu misleći da je rajčica. To ne ide! Budi to što jesi pa i kad nisi savršena, jer onda znam tko si. To mi je važno, znaš?!

Nego, ono crijevo sam počela razvlačiti i raspetljavati, vukla sam ga po cijelom dvorištu i natezala se s njim. Nigdje kraja nema! Na kraju sam odlučila pustiti vodu na ventilu, pa sam smislila da ću vidjeti gdje teče voda i tako pronaći kraj. Jebiga!!

Od pritiska vode, crijevo se zadiglo i oblilo me od glave do pete.

Prvo skoro vrućom vodom koja se ugrijala u crijevu, a onda ledenom. Shit! Shit! Shit! Odmah sam se sjetila zašto ne volim zalijevati biljke i zašto biram one koje znaju da je život težak i da je nestašica prirodna stvar.

Pažljivo rukujte crijevima za vodu! Sklona su se naljutiti ako ih previše natežete ili prejako upetljate. U njima se skriva hladan tuš, za one koji su bili previše nevaljali, ali ima i tople vode za one koji zapažaju crijeva za vodu. 😉

Viktorija Herak / Izvor: APortal
Viktorija

Pišem jer mi je to najjeftinija psihoterapija, jer me veseli druženja s vama, jer mi je dosadno na semaforu ili u redu za blagajnu, jer me netko raspizdio kome sam morala ili htjela prešutjeti…pišem jer je to moj način da izrazim svoje mišljenje ili stavove, koji bi me žuljali da ne izađu iz mene. Ime Viktorija Herak izabrala sam iz ljubavi i poštovanja prema svojoj baki, to je bilo njeno ime. Bila je sitna, plaha i dobrodušna. Znam, reći ćete da ja sve to nisam, ali svejedno…jako sam je voljela i ona je obilježila moje djetinjstvo. Upravo zato što je njen život bio u velikoj mjeri težak i nepravedan, željela sam da njeno ime i dalje živi. Svakako zapamtite da je život lijep, da ljubav ne boli, da je smijeh ljekovit!

No Comments Yet

Comments are closed

Copyright 2022. Viktorija Herak

PRATI ME I NA…