Dame našeg doba

Od malena nas uče kako da postanemo dame.

Upućuju, savjetuju, inzistiraju i naređuju. Kako im kad treba da bi te natjerali da ih poslušaš , koriste svo dostupno oružje da te nekako naguraju u taj uski, imaginarni, damski okvir. Ispizdili su me s tim damskim ponašanjem koje, usput rečeno prilagođavaju situaciji i vlastitom nahođenju. Išla sam potražiti neka pravila, propozicije ili definiciju vezano za damsko ponašanje.

Znate što kaže Wikipedia? Kaže da je “dama” apstraktna, misaona igra…ali, ona je svejedno uparila torbicu i cipele, posjetila frizera, malo nalakirala nokte i eto je- dama! No, kad spomeneš prljavo sude, dama nabere nosić. Kad pričaš o pospremanju dvorišta, ista ta opet nabere nosić, a na spomen ribanja wc-a napući usne i još nabere nos. Ona je zamislila biti dama, pa se namontirala i postoji.

Diše, ponekad malo hoda i vrlo rijetko pokreće ruke ili glavu.

Ona postoji i čeka da bude zapažena i priznata kao dama. Nigdje ni rijeci o onim “starinskim” i već pomalo zaboravljenim osobinama nekadašnjih dama. Ni riječi o osobnoj kulturi, o kulturi ophođenja, o radišnosti, o moralu, o uzajamnom poštovanju, o ljubavi prema bližnjemu ili o suosjećajnosti.

Današnje dame hvale se odjećom, parfemima, količinom cipela i čipkom na gaćama, kao svojim osobnim postignućima. Društvo im nudi savjete o zavođenju i o tome kako biti maksimalno sexy, međutim nema ni slova o pristojnom ponašanju, o samozatajnosti ili o humanosti.

Marilyn Monroe / Photo: Google

Jedini fokus u životu su im oni koji bi im trebali osigurati lagodan i bezbrižan život, a nema ni slova o tome da malo same pomognu. Sve karte stavljaju na svoj izgled, a jedino za što su se spremne pomučiti je lov na muškarca koji ima dovoljno novaca da ih servisira. Njihova privrženost uvjetovana je financijama, a dvosmjerna ljubav imaginaran pojam.

Moje dame i gospodo moja, vremena u kojima su dame bile Dame otišla su u nepovrat, a nama ostaje suživot s čudnim i pomalo nakaradnim spodobama koje veličaju svoj lik i nedjela svoja, naličje vanjsko i unutarnje bezličje.

Zaboravljamo da su 10 puta veće Dame one što u cik zore ustaju da bi spremile ručak za svoju nejačad, pa kreću nenašminkane i bez frizure, zaraditi koji dinar za preživljavanje ili one što kopaju zemlju i muzu krave kako bi zaradile svoj kruh.

Za njih nema savjeta o ljepoti i njezi tijela u žurnalima koje čitamo. Ne spominju ih niti ženski portali i njima ne nude 7 trikova za biti sexy, 10 trikova protiv bora ili one trice i kučine o zavođenju i koketiranju. Za njih nema savjeta o kupovanju i nema pomoći oko izbora šminke i frizure.

Ništa nema tamo za njih, jer one ionako imaju sve.

To su Dame s velikim toplim osmjesima, s iskrama u očima, zdravih i crvenih obraza. To su žene s možda neuređenom kosom, ali sa savršeno uređenom dušom . To su one s toplinom u srcu, s ugrađenim modulom za razumijevanje i nevjerojatnim osjećajem za ljude oko sebe. One su prirodno sexy, imaju zarazan osmjeh, radišne su i još u sebi njeguju osjećaj za ispravno i neispravno.

One možda ne posjećuju fancy trgovine, ali zato redovno šetaju poljima, možda se ne oblače po posljednjoj modi, ali dovoljno su lijepe da im to nije ni potrebno. One znaju kako uštedjeti koji dinar, kako svojim rukama urediti dom, kako pomoći janjetu da stane na noge, kako zbrinuti vlastitu djecu, kako se nositi sa životom, rame uz rame sa svojim životnim drugom.

One znaju što je ljubav, ne libe se žrtvovanja za svoje ideale i nije im teško raditi i boriti se. One veličaju ljubav, ali i točno znaju što ljubav uključuje, a što isključuje. One se žrtvuju, ali to ne zovu žrtvom. One znaju što znači voljeti bezrezervno i s poštovanjem i isto traže za sebe. To su vam Dame, moje dame, a vi gospodo kad sretnete koju takvu, čuvajte ju kao kap vode na dlanu, jer ona to zaslužuje!

Viktorija Herak / Izvor: APortal
Viktorija

Pišem jer mi je to najjeftinija psihoterapija, jer me veseli druženja s vama, jer mi je dosadno na semaforu ili u redu za blagajnu, jer me netko raspizdio kome sam morala ili htjela prešutjeti…pišem jer je to moj način da izrazim svoje mišljenje ili stavove, koji bi me žuljali da ne izađu iz mene. Ime Viktorija Herak izabrala sam iz ljubavi i poštovanja prema svojoj baki, to je bilo njeno ime. Bila je sitna, plaha i dobrodušna. Znam, reći ćete da ja sve to nisam, ali svejedno…jako sam je voljela i ona je obilježila moje djetinjstvo. Upravo zato što je njen život bio u velikoj mjeri težak i nepravedan, željela sam da njeno ime i dalje živi. Svakako zapamtite da je život lijep, da ljubav ne boli, da je smijeh ljekovit!

No Comments Yet

Comments are closed

Copyright 2022. Viktorija Herak

PRATI ME I NA…