Legenda

Legenda kaže da je uzvišeno i gotovo svetački, kad unatoč svemu izdržiš sve nedaće i žrtvuješ se za ljubav!

Ona i On su se oženili zato što su se beskrajno jako voljeli! Već prve mjesece braka, popila je tu i tamo po šamar, dva! Zato što je navodno koketirala, navodno se previše srdačno nasmijala, navodno obukla preusku košulju, u krivo vrijeme udahnula ili trepnula!

Ona je bila naviknuta na batine kao uobičajeno sredstvo za rješavanje bračnih nesuglasica, jer su i mama i tetka i strina, dobivale tu i tamo po šamar, dva.

Bio je to brak u kojem su se nastavili voljeti na neki čudan i nakaradan način. On je tukao, ona je ostajala uz njega! Oboje bolesno ljubomorni, oboje beskrajno uporni u nastojanju da si zagorčaju život. Svatko od njih je zapravo trknut na svoj način!

Danas su oboje dobrano prešli šezdesetu i on više ne tuče, a ona ga se ne boji kao nekad.

Ne, nije se on “popravio”, niti je ona shvatila da ljubav nisu batine i bolesna ljubomora, već je on obolio i više ne može šamarati, a ona nije shvatila ništa osim što ga se danas više ne boji.

Ona je spasila nekako svoju životnu iskru, nosi osmjeh u očima, zvonko se smije i puna je neke pritajene želje za životom. Tu i tamo, u razgovoru s njom shvatim da razumije da je profućkala život uz pogrešnog čovjeka i da to što je imala uz njega nije ono što je željela za sebe. Jednako jasno osjećam da ga ne poštuje već odavno kao čovjeka, ali i dalje ga voli na neki svoj uvrnuti način.

On također shvaća da je uz nju profućkao život i da ona nije ono što mu je trebalo u životu, no i dalje izgleda da je voli na neki nakaradan način, ali i psuje i vrijeđa.

I dalje su oboje ljubomorni, i dalje si svakodnevno predbacuju kojekakve gluposti, i dalje su oboje žedni obične ljubavi, suštog ljudskog poštovanja i jednostavne topline.

Ona nikad nije šutjela iako je znala da će je napljuskati, on je pljuskao iako je znao da će mu se ona osvećivati.

Trpjela je ona, a trpio je i on. Svatko na svoj način, trpio je i mučio ono drugo.

Jesu li njih dvoje predstavnici nekog arhaičnog vremena koje polako ide svome kraju, ili je fizičko kažnjavanje u braku i danas vrlo često, samo je danas to stvar koja ostaje iza zatvorenih vrata doma?

Legenda kaže da svi imamo samo jedan život…

Viktorija

Pišem jer mi je to najjeftinija psihoterapija, jer me veseli druženja s vama, jer mi je dosadno na semaforu ili u redu za blagajnu, jer me netko raspizdio kome sam morala ili htjela prešutjeti…pišem jer je to moj način da izrazim svoje mišljenje ili stavove, koji bi me žuljali da ne izađu iz mene. Ime Viktorija Herak izabrala sam iz ljubavi i poštovanja prema svojoj baki, to je bilo njeno ime. Bila je sitna, plaha i dobrodušna. Znam, reći ćete da ja sve to nisam, ali svejedno…jako sam je voljela i ona je obilježila moje djetinjstvo. Upravo zato što je njen život bio u velikoj mjeri težak i nepravedan, željela sam da njeno ime i dalje živi. Svakako zapamtite da je život lijep, da ljubav ne boli, da je smijeh ljekovit!

Copyright 2022. Viktorija Herak

PRATI ME I NA…