Prisege

Ja sam isto prisegnula, ali prije 35 godina.
Od tada sam na dužnosti, jer sam na svim izborima kroz sve godine, uvijek jednoglasno izabrana. Na manje ne bih ni pristala!
Glasačko tijelo živi u mojoj kući, a susjedi su svaku pobjedu slavili zajedno s nama, ali nisu mogli glasati.
Vjerujem da sam opstala zato što nisam u kampanjama pričala pizdarije, nisam lagala i sva obećanja koja sam dala, održala sam bez izvlačenja.
Nisam pristajala na koalicije, jer sam procijenila da će mi razvodniti ideje i prisiljavati me na kompromise.


Nisam kalkulirala oko temeljnih ljudskih vrijednosti, vodila sam računa o suosjećajnosti, pazila da mi narod bude sit i čist i brinula sam o svim temeljnim ljudskim vrijednostima.
Bila sam jako mlada, ali čim sam se kandidirala, bilo mi je jasno da svi moramo biti zadovoljni inače ništa od nas. Inzistirala sam na tome da svoje volimo, ali da tuđe poštujemo.

Uvažavala sam tuđe mišljenje i rado prihvaćala dobre savjete. Nisam podbadala susjede, ali nisam dozvolila ni da oni podbadaju mene.

Pazila sam da nema kolateralnih žrtava zbog mog napredovanja i da, često sam bila nezadovoljna, ali sam se uvijek jako trudila da budem fer, čak i onda kad mi to nije odgovaralo. Od prvog dana sam bila svjesna činjenice, da sada više moje dupe nije najvažnije dupe u mom sustavu važnosti.


Moja inauguracija trajala je 3 dana, a pozivu su se rado odazvali svi, bez nagovaranja. Nekoliko bendova se izmjenjivalo tijekom ta 3 dana i nije mi trebalo osiguranje. Svi moji gosti bili su ljudi vrijedni poštovanja!


Fotoreporteri su odradili svoje, a aranžeri svoje. Moja haljina je bila jednostavna i bijela, kao znak mojih čistih namjera i čistog srca.
Nisam oko ničega kalkulirala i valjda sam zato još uvijek na poziciji.
Možda je to dobar recept, a možda i nije. Tko zna…?!

Viktorija

Pišem jer mi je to najjeftinija psihoterapija, jer me veseli druženja s vama, jer mi je dosadno na semaforu ili u redu za blagajnu, jer me netko raspizdio kome sam morala ili htjela prešutjeti…pišem jer je to moj način da izrazim svoje mišljenje ili stavove, koji bi me žuljali da ne izađu iz mene. Ime Viktorija Herak izabrala sam iz ljubavi i poštovanja prema svojoj baki, to je bilo njeno ime. Bila je sitna, plaha i dobrodušna. Znam, reći ćete da ja sve to nisam, ali svejedno…jako sam je voljela i ona je obilježila moje djetinjstvo. Upravo zato što je njen život bio u velikoj mjeri težak i nepravedan, željela sam da njeno ime i dalje živi. Svakako zapamtite da je život lijep, da ljubav ne boli, da je smijeh ljekovit!

No Comments Yet

Comments are closed

Copyright 2022. Viktorija Herak

PRATI ME I NA…