Draga dijasporo

Vaša domovina je teško bolesna, a bolest je zahvatila gotovo sve vitalne organe.
Situacija nije nimalo bezazlena i stoga je neophodno da svi koji je volimo, sve poduzmemo kako bi joj pomogli da se opet podigne na noge.
U ovoj ozbiljnoj situaciji po našu domovinu, vi joj možete pomoći tako da u nedjelju ostanete doma, a mi ćemo izaći na birališta, da joj pokušamo naći lijeka.
Dopustite nama koji živimo s njom i u njoj, da ju spasimo, jer mi smo uz nju dok se previja od bola zbog iseljavanja, dok se njen organizam nagrizen korupcijom i nepotizmom grči od kašlja i dok je sva okupana mrtvačkim znojem zbog lošeg, sporog i neučinkovitog sudstva. Gledamo ju svaki dan kako se trza u bolu i muci, zbog onih koji je pod krinkom ljubavi, uništavaju, obezvređuju i ponižavaju.

Mi ovdje cijenimo vašu pomoć i brigu, svjesni smo ljubavi koju gajite prema domovini i znamo da imate dobre namjere pomažući nam na svoj način.
Vidite, taj način nam je problematičan! Voljeli bismo da nam dopustite da sami odaberemo “liječnike” koji će liječiti našu zajedničku domovinu, da nam pustite da pronađemo najbolju moguću terapiju i da nam dozvolite da se sami pobrinemo za rehabilitaciju.
To ćemo najbolje učiniti mi koji je dobro poznajemo i s njenom teškom bolesti živimo svaki dan!
Vas molimo da ostanete doma na dan izbora i da nam držite palčeve da što prije ozdravimo Lijepu Našu, pa tako stvorimo preduvjete da se i vi možete vratiti ako to poželite. Ako odlučite i dalje živjeti “vani”, znat ćete da potičete iz zdrave, cijenjene, prosperitetne i prelijepe europske države, na koju ćete moći biti ponosni.
Molim vas, nemojte dozvoliti da nam budete ona omražena Tetka iz vica, koja dolazi ljeti na 2 tjedna s dvije čokolade na poklon, a odnosi sa sobom ljetinu u suhom špeku, čvarcima, domaćim pilićima, jajima i krumpirima.
Znate tu Tetku?
To vam je ona što deklarativno dođe ljeti u roditeljsku kuću na dva i pol sata, čudi se što još nema bazena u dvorištu, sprda se na račun sveopće “nazadnosti” i tretira sve ukućane kao hordu nepismenih, siromašnih rođaka. Na kratko još obiđe Šarulju i nepokošenu livadu, izdaleka mahne starom susjedu Mati i prošeta do ruševne osnovne škole u kojoj je završila svu svoju izobrazbu. Za rastanak podrugljivo frkne nosom i puna hinjene samodostatnosti ode u općinu da bude viđena, na policiju “sredit papire”, pa hitro pojuri svojim marcedesom prema ciljanoj morskoj destinaciji i hotelu s puno zvjezdica. To je ta Tetka iz dijaspore koju ne volimo.
Budite radije Ujko iz neke prekooceanske zemlje, koji svoj kruh jede, svoju brigu vodi i ne pravi reda u kući u kojoj je gost. Budite Ujko koji je pristojan, razuman, pravičan i pun poštovanja za kuću iz koje je otišao u bijeli svijet. Taj dobri Ujko ne pokušava praviti reda u kući u kojoj ne živi. On je gost kojeg svi vole i jedva čekaju da dođe opet na ljeto.
Zato draga dijasporo ostanite na dan izbora doma i nemojte nam više “pomagati”!

Viktorija

Pišem jer mi je to najjeftinija psihoterapija, jer me veseli druženja s vama, jer mi je dosadno na semaforu ili u redu za blagajnu, jer me netko raspizdio kome sam morala ili htjela prešutjeti…pišem jer je to moj način da izrazim svoje mišljenje ili stavove, koji bi me žuljali da ne izađu iz mene. Ime Viktorija Herak izabrala sam iz ljubavi i poštovanja prema svojoj baki, to je bilo njeno ime. Bila je sitna, plaha i dobrodušna. Znam, reći ćete da ja sve to nisam, ali svejedno…jako sam je voljela i ona je obilježila moje djetinjstvo. Upravo zato što je njen život bio u velikoj mjeri težak i nepravedan, željela sam da njeno ime i dalje živi. Svakako zapamtite da je život lijep, da ljubav ne boli, da je smijeh ljekovit!

No Comments Yet

Comments are closed

Copyright 2022. Viktorija Herak

PRATI ME I NA…