Poriluk, inat i pogača

Subotom ne radim, pa kuham po željama kućnih guzica s kojima dijelim život. Taj težak životni teret kuhanja, svaljen je na moja nejaka pleća, stoga uz subotnju jutarnju kavu pretresamo teme koje nismo stigli pretresti u tjednu, sve dok netko ne postavi glasovito, poticajno i neizostavno pitanje:

– A što ćemo jesti?

Poriluk, inat i pogačaDanas su se odlučili za varivo od poriluka! Danas kad imam vremena posvetiti se kuhanju, uživati u maštovitom kombiniranju, sjeckanju, serviranju, oni su poželjeli obični čušpajz poriluk! Baš su guzice!

Pa dobro!

U express lonac sam stavila kockaste krumpire, suha rebra i poriluk narezan na kotačiće.

To je to! Što ću sad?!

E pa nećete mi tako lako oduzeti mogućnost da na večer budem jadna i zapomažem od umora, natečenih nogu i bolnih leđa! Nećete!

Da im napakostim, umijesila sam malu grudicu običnog tijesta za kruh, pa nešto veću grudu tijesta za štrudl od sira, upalila pećnicu i pustila muziku!

Dok se kuhao smrdljivi poriluk, s užitkom sam premijesila i rastanjila tijesto za pogaču, namazala ga s maslacem i preklopila 2-3x, pa stavila da se peče.

Čušpajz i pogača bili su gotovi skoro u isto vrijeme i moja je brigada nemaštovitih gladuša, upravo ručala.

– I pogaču si napravila?

– Da!

– Nisi se trebala mučiti!

– Znam, ali baš sam htjela!

– Mogli smo pojesti kupovni kruh.

– Pisni još jednu i jest ćete kupovni!

– Pa to ti je skoro isto. Od brašna je i ovo i ono.

– Ma slušaj ti pogani, mali, neuki zlobniče! Ovo brašno je iz mlina kojeg pogoni voda, od vode koja teče iz slavine, od soli koju je baba Fiona nasušila iz našeg mora kod Stona! Umijesile su je moje ruke, koje ispuštaju čistu nepatvorenu ljubav prema tvom probavnom traktu koji se upravo spasio aditiva iz kupovnog kruha!

Štrudl od sira je upravo u pećnici i bit će spreman taman na vrijeme za popodnevnu kavu.

Nadam se da su shvatili poruku!

Ne može se mene subotom zajebavati pa tražiti čušpajz za ručak!

Jest ćete vi meni i domaću pogaču i domaći štrudl i još to nešto čemu ne znam ime, a nastalo je zato što ne znam odrediti koliko moram umijesiti tijesta za količinu sira koji imam.

Ostatak tijesta nafilala sam sa purećom šunkom, gauda sirom, dva jajeta i smjesom od pšeničnih klica.

Vidjet ćemo što ćemo s tim, kad se ohladi!

Viktorija

Pišem jer mi je to najjeftinija psihoterapija, jer me veseli druženja s vama, jer mi je dosadno na semaforu ili u redu za blagajnu, jer me netko raspizdio kome sam morala ili htjela prešutjeti…pišem jer je to moj način da izrazim svoje mišljenje ili stavove, koji bi me žuljali da ne izađu iz mene. Ime Viktorija Herak izabrala sam iz ljubavi i poštovanja prema svojoj baki, to je bilo njeno ime. Bila je sitna, plaha i dobrodušna. Znam, reći ćete da ja sve to nisam, ali svejedno…jako sam je voljela i ona je obilježila moje djetinjstvo. Upravo zato što je njen život bio u velikoj mjeri težak i nepravedan, željela sam da njeno ime i dalje živi. Svakako zapamtite da je život lijep, da ljubav ne boli, da je smijeh ljekovit!

No Comments Yet

Comments are closed

Copyright 2022. Viktorija Herak

PRATI ME I NA…