Šovinizam

– Ti si jedan običan šovinista!
– Ma je l’ ?! Šovinista, pa još i običan.
– Rekao si da je peglanje ženski posao!
– Jesam, ali nismo pričali o pravljenju djece.
– To možeš sam?
– Ne mogu, ali mogu uvijek tebe zamoliti da mi malo pomogneš. 😉

Bila je to samo šala, ali stvarno me zanima taj defekt kod ljudi, vezano za šovinizam. Doduše, šovinistii tvrde da to nisu, opiru se sami svojim stavovima, pronalaze izgovore i nude tumačenja svojih uvrnutih predrasuda ne bi li se nekako opravdali za šuplju priču koju prodaju. Svjesni su da su im teze na klimavim nogama, pa uz verbalno udaranje po praznoj slami, poprate svoje izlaganje naglašenom mimikom tijela, a često šalju i dramatične poglede ravno sugovorniku u oči, pa ako imate tanke živce i kratak fitilj lako vas izazovu da se pokušate spustiti na njihov nivo. No, oduprite se!

Tamo dolje nisko gdje boravi njihova duša prepuna usranih ideja i stavova, zaudara na plijesan i ustajali zrak. Oni znaju da su nepošteni, nepravedni i glupi, ali iz živog inata i ljudske zločestoće ne popuštaju. Nerijetko njihove ideje smrde i njima samima, ali tvrdoglavo guraju svoju. Evidentno ispadnu glupi, ali ne dotiče ih se. Uglavnom mrze sve što im je nepoznato, a toga ima puno. Nisu skloni učiti jer su im kosti koje štite mozak toliko ovapnenile da ništa ne može prodrijeti do njihove skromne moždane mase.

Šovinizam

Dobro, pretjerala sam! Često su to ipak inteligentni ljudi koji su zapeli negdje na putu do zrelosti i to je najtužnije. To što su pametni, a krivo nasađeni, čini ih dodatno opasnima. Tipična seljačina sa šovinističkim usmjerenjima danas više i nije posebno opasan, više je smiješan i često služi kao dobra platforma za smišljanje viceva, no učena šovinistička gospoda koja su politički i društveno aktivna, opasno štete društvu, krivo usmjeravaju mlade, pakiraju šovinizam u domoljublje i udaraju na niske strasti, a kad se udaramo nisko uvijek poslije boli obje strane.

Najteže mi pada što lako nađu sljedbenike u mladim i neformiranim dušama, koje je lako upecati.

Zagovaraju mržnju prema svima koji su drugačiji, a pod krinkom ljubavi za svoje. Lako prodaju muda pod bubrege, jer su uglavnom spretni govornici, a uz to su namazani svim mastima. Mrze i omalovažavaju druge narode, mrze i sprdaju se s tuđom kulturom, mrze i blate svetinje drugih vjera. Mrze, a boje se zapravo svega što im je nepoznato i nemaju potrebu upoznati tuđe, jer ne poznaju niti svoje. Ne žele razumjeti jer je jednostavnije mrziti.

Pod okriljem ljubavi, prodaju mržnju zagovarajući svoje usrane stavove tobože iskrenom brigom za svoje.

Najviše me raspizdi kad čujem tu vražju bolesnu rečenicu “neka ne valjaju, bitno je da su naši”. Pa jbmu mater! Tko je dovoljno naš da nas smije uništiti, raskućiti, učiniti gladnima i rasprodati našu imovinu? Sve to u ime i uz pomoć bolesne ljubavi za svoje. Upravo nam se sve to događa dok nam podvaljuju ćoravi patriotizam, zamotan u domoljublje i vjeru. Rade nam o osnovnim ljudskim vrijednostima, dok im je osobna kultura u prizemlju, znanje vlastite povijesti i kulture u podrumu, a zdrava ljubav za bližnjega koju toliko propovijedaju ispred oltara i iza njega, e ona je negdje na minus 5.

Pa jebite se šovinisti svih zemalja!

A i vi šovinistička podvrsto! Da, da vi čiji mozak radi unatrag, tamo sve do doba kad su žene bile niža ljudska vrsta, vi ste mi tek poslastica za krvotok i jetru. Činjenica da ste muškog spola, nije vaša zasluga. To se zapravo prirodi potkrala greška u broju kromosoma. Trebali ste biti pasji skot, ali u trenutku kad su vam odbrojavali kromosome nekoliko njih im je ispalo i tako je od vas nastao primjerak koji je vanjskim izgledom nalik na muškarca, a iznutra je isti pasji skot (što got to bilo!).

Šovinista vulgaris oficinalis! To je onaj beznadežni slučaj s kojim nikad nećeš postići ništa, jer on osim nakaradnih stavova ima u dodatnoj opremi još i duplu dozu samouvjerenosti. On priča glasno i samopouzdano, tako da nema nikakve šanse da može čuti ili eventualno nedajbože usvojiti neki drugačiji stav od svojega. On nema vremena razmišljati jer se neprestano divi svom liku i djelu, ponosi se svom nakaradnom djelovanju i neupitno opasnoj igri s činjenicama koje modelira, prerađuje i prilagođava trenutnoj potrebi da se nadigne u društvu onih koji imaju želudac slušati to izlaženje iz njega samoga.

Kad šovinista sve to govno izvadi iz sebe i podastre ga po prirodi i društvu, on nakon svakog inventa sve te svoje bisere vrijedno skupi, stavi u termosicu na toplo i čuva za drugu prigodu. To je jedan od razloga zašto šovinizam ne prestaje, ne nestaje i ne gubi na moći. Termosica je ono što im treba oduzeti!

Izvor: APortal

Viktorija

Pišem jer mi je to najjeftinija psihoterapija, jer me veseli druženja s vama, jer mi je dosadno na semaforu ili u redu za blagajnu, jer me netko raspizdio kome sam morala ili htjela prešutjeti…pišem jer je to moj način da izrazim svoje mišljenje ili stavove, koji bi me žuljali da ne izađu iz mene. Ime Viktorija Herak izabrala sam iz ljubavi i poštovanja prema svojoj baki, to je bilo njeno ime. Bila je sitna, plaha i dobrodušna. Znam, reći ćete da ja sve to nisam, ali svejedno…jako sam je voljela i ona je obilježila moje djetinjstvo. Upravo zato što je njen život bio u velikoj mjeri težak i nepravedan, željela sam da njeno ime i dalje živi. Svakako zapamtite da je život lijep, da ljubav ne boli, da je smijeh ljekovit!

No Comments Yet

Comments are closed

Copyright 2022. Viktorija Herak

PRATI ME I NA…