Žapci, mravci i komarci

Sve priče s godišnjeg odmora su o sutonu, barci, mirisu borovine i lavande, pješčanom žalu, valićima što se kotrljaju u ritmu pjesme ludog zrikavca, mjestu gdje sunce upada u more, no nitko ni slova o komarcima, mravcima i ljigavim žapcima.

Namažeš se kremom protiv komaraca, a onda ti se gamad lakše zalijepi. Hoćeš ih otjerati, ali krema ih drži čvrsto uz znojnu i ljigavu kožu! Dok se boriš s nemani, stojiš na fleki rastopljenog sladoleda koju su već zauzeli mravi.

Ovamo traje bespoštedna borba za goli kvadratni milimetar tvog tijela, a ljutiti mravi ti već stupaju preko gležnja i koljena, ravno prema dupetu.

Mislila sam da ne znam otplesati dobar break dance, ali vidi vraga- znam! Dok sam skakutala kao bijesno majmunče, blesava nepismena žaba mi se podvukla pod nogu i tu je bio kraj!

Sad sigurno znam da mogu u isto vrijeme kvalitetno vrištati, skakati i plakati!

Kad sam uspjela doći do zraka, noge su već trčale prema pješčanoj plaži! Skok u more s obližnjeg trošnog mula, činio se kao predivna ideja!

Sve skupa s hlačama, gaćama, grudnjakom, košuljom i tenisicama! Ah! Koja mudra ideja!

Eno me ispod tuša istresam sitni bijeli pijesak iz ušiju, očiju, džepova, rupica za gumbe, iz tenisica i ispod noktiju. Cijelo tijelo mi je puno čvrga od uboda uzjebanih, agresivnih komaraca i mravaca! Znači, ovi što spominju ljetni noćni povjetarac, šetnjice uz pjesmu zrikavaca i miris ružmarina- su redom muljatori najgore vrste!

I još da vam nešto kažem! Biramo kupaći kostim pomno kao onomad vjenčanicu, pa se depiliramo, premazujemo se pomadama, pravimo ikebane po nožnim noktima i satima isprobavamo kako napraviti raštrkanu punđicu, rep, kikice… sve to da bi na plaži zablistale u najboljem izdanju.

U praksi to izgleda ovako:

– ljigave smo od znoja 24 sata na dan
– kad moraš skinuti kupaći i navući gaće to je akrobacija jer po vlažnom dupetu se gaće rolaju i zapinju toliko da se jedva čovjek uguzi u njih
– ako je plaža pješčana, pijesak se bunkerira ispod sisa i među noge, a to uopće ne izaziva dobar osjećaj
– ako imaš dugu kosu, neprestano je vlažna ili od mora, ili od vrućine ili od vlage
– ako vodiš muža ili dečka sa sobom, popizdiš jer on nema niti jedan jedini problem koji imaš ti (to malo pijeska oko jaja, njima ništa ne smeta)

Kad sve to uzmemo u obzir, mi žene bespotrebno komplicirano gdje stignemo. Što bi falilo da smo na godišnjem odmoru umotane u velike marame, bez gaća i grudnjaka, bez 102 različite kreme, bez šminke koja se ionako topi na suncu, bez laka na noktima koji se uništi već prvi dan?!

Znači obučeš kupaći, okupaš se, osušiš se, pa s večeri skineš kupaći, umotaš se u maramu, pustiš kosu da se suši i fućka ti se!

Viktorija

Pišem jer mi je to najjeftinija psihoterapija, jer me veseli druženja s vama, jer mi je dosadno na semaforu ili u redu za blagajnu, jer me netko raspizdio kome sam morala ili htjela prešutjeti…pišem jer je to moj način da izrazim svoje mišljenje ili stavove, koji bi me žuljali da ne izađu iz mene. Ime Viktorija Herak izabrala sam iz ljubavi i poštovanja prema svojoj baki, to je bilo njeno ime. Bila je sitna, plaha i dobrodušna. Znam, reći ćete da ja sve to nisam, ali svejedno…jako sam je voljela i ona je obilježila moje djetinjstvo. Upravo zato što je njen život bio u velikoj mjeri težak i nepravedan, željela sam da njeno ime i dalje živi. Svakako zapamtite da je život lijep, da ljubav ne boli, da je smijeh ljekovit!

Copyright 2022. Viktorija Herak

PRATI ME I NA…