Ljetovanje

Ljetovanje

Srela sam Ga jutros u dućanu.

Lijeno vuče noge i spuštenih ramena tužno zraka po policama.

– Kakva je to tužna kupovina??

– Bok….ma, idemo na godišnji…🙄

– I zato si tužan??

– Ma, moja žena…napela je da idemo, a ja sam ti sad sav u poslu….nije mi do godišnjeg! 😑

– jbmumu! Ona vjerojatno sad ima godišnji…pa ili će ga iskoristiti, ili neće…

– Još k tome idemo sami nas dvoje.🙄

– Hm, a to je razlog za neraspoloženje? 😅

– Crknut ću od dosade! 🙄

Drag mi je inače, pa sam ga brzo pozdravila! Jedva sam se suzdržala da mu ne kažem onako prijateljski, da je kreten! Iskren i dobar čovjek, ali kreten!

Ona radi u državnoj firmi i godišnji planira odmah iza Nove godine. On ima svoju firmu i sam bira kad će na godišnji. Ona želi provesti s njim 2 tjedna odmora, njemu je to dosadno. On bi ljetovao u društvu, ona ovog puta ne bi. Oboje su vrlo društveni ljudi, pa uglavnom slobodno vrijeme, skijanja i ljetovanja, provode s nekoliko parova s kojima se druže. To je zabavno, ali takva druženja imaju mane.

Muški ujutro rano ustanu i brzo idu po friški kruh, pa tresnu rakiju dvije za buđenje i zato što su na godišnjem.

Vrate se oko podne s kruhom za doručak, pa odmah moraju po voće i meso za ručak. Opet bris u čoporu i usput pivo, dva ili pet…na godišnjem su!

Do večere su pijani kao treske, puni međusobne zajebancije i debilnog podjebavanja:

– Tko se boji žene, pije fantu, ostali pivo!

Loču od svitanja do sumraka, a žene se smješkaju kroz zube i jedva čekaju da odu doma.

Ove godine je Ona očito odlučila da neće više tako, pa je godišnji planirala u vrijeme kad ostali ne mogu ići. Mudro, ali bojim se da nije učinkovito.

On je već navukao facu kao da ide na stratište, a sve mi se čini da ju neće skinuti tako brzo, jer u društvu je još i ispao papak koji ljetuje sam sa ženom.

Kao privaga mu dođe i tuga što “mladići” s kojima provodi svaki dan u godini, neće biti s njim.

Žene maštaju o zajednički provedenom vremenu, o dugim šetnjama u dvoje, o neobaveznom razgovoru, o ispijanju kave u dvoje i crkavanju od smijeha….one bi da ih se maže kremom za sunčanje, da ih se mazi i tetoši, da ih se štiti i pazi. Njihovim muževima je takav odmor previše miran i dosadan. Oni trebaju akciju!

I tako….oko godišnjeg odmora uglavnom samo muke i zato je možda ok što nam je standard u banani, pa sve manje ima onih koji će imati probleme oko ljetovanja!

Viktorija

Pišem jer mi je to najjeftinija psihoterapija, jer me veseli druženja s vama, jer mi je dosadno na semaforu ili u redu za blagajnu, jer me netko raspizdio kome sam morala ili htjela prešutjeti…pišem jer je to moj način da izrazim svoje mišljenje ili stavove, koji bi me žuljali da ne izađu iz mene. Ime Viktorija Herak izabrala sam iz ljubavi i poštovanja prema svojoj baki, to je bilo njeno ime. Bila je sitna, plaha i dobrodušna. Znam, reći ćete da ja sve to nisam, ali svejedno…jako sam je voljela i ona je obilježila moje djetinjstvo. Upravo zato što je njen život bio u velikoj mjeri težak i nepravedan, željela sam da njeno ime i dalje živi. Svakako zapamtite da je život lijep, da ljubav ne boli, da je smijeh ljekovit!

Copyright 2022. Viktorija Herak

PRATI ME I NA…