Gdje je nestala žena

Reklama za čedne i manje čedne dame koje vole čedno izgledati dok spavaju… natjerala me da se zamislim u vezi svoje čednosti. Pitam se jesam li se ikad uopće pitala izgledam li čedno dok spavam? Mislim da nisam. I kad sam budna, boli me ćošak kako izgledam, a kad spavam bole me sva 4, ali priznajem, natjerali su me na razmišljanje…

Možda bi mogla staviti maskaru prije spavanja, da pojačam dojam čednosti ako uopće mogu djelovati čedno?! Kako se djeluje čedno ili što učiniti sa svojim bićem da budeš čedna? Da pokušam skinuti narukvicu ili obući bijele gaće? Bijelo je boja čednosti, možda bi upalilo?!

Možda bi trebala spavati na svilenim bijelim jastucima, pa bi oni djelovali čedno, a ja bi se onda samo prošvercala? Možda je najbolje da probam uopće ne spavati, jer što ako se opustim i čvrsto zaspim i zaboravim izgledati čedno?

Dobro, malo se izrugujem na račun dama koje u svakom trenutku svog bivstvovanja brinu o svom izgledu. Priznajem da je to zločesto, ali malo zločestoće nije nikoga ubilo. Naravno da je lijepo kad je žena uredna, njegovana, diskretno našminkana i lijepo odjevena, ali sve više žena koje viđam na ulici daleko su od toga da budu lijepo uređene. Prije mi nalikuju na paradu klaunova.

Vrlo često je to neprirodna nakupina pomodnih drangulija koje niti ženu čine lijepom, niti su ukusne. Gledam ih kako kao paunovi kočoperno nabadaju na vrtoglavo visokim potpeticama, jedva trepću s dva-tri reda umjetnih trepavica na okama ili šetkaju u toliko kratkim suknjama da svaki korak pokazuje dobar dio gaća, ako ih nose.

Sve je postalo prihvatljivo, a razne vrste sloboda su dosegle nakaradnost- u odijevanju i u ponašanju. Znam, reći ćete da sam konzervativna. Dobro, u mnogim segmentima života jesam, ali zar vam se ne čini da pomalo nestaje draži u ljepoti prirodnog ženskog tijela, u prekrasnoj nepatvorenoj svježini mladog ženskog lica, u prirodnom osmjehu, u jednostavnosti samoj po sebi?

Danas već njegujemo generaciju djevojčica koje ne izlaze iz kuće dok nisu potpuno i detaljno uređene, koje prate modu i imaju toaletne torbice sa šminkom s nepunih 10-tak godina. Ne, ne…ne pretjerujem! Zaista ih je puno i zaista im majke pomažu u tome da s 12-13 godina izgledaju kao malene starlete.

lipstick

Stvaramo generaciju žena koje nemaju pojma kako definirati pojam čednosti, kako poštovati sebe i svoje tijelo, kako se njegovati, kako brinuti o svom mentalnom i fizičkom zdravlju. Nismo ih naučili da sloboda ne znači besramnost, da golotinja nije pojam ljepote, da čista voda čini čuda ako je koristiš svaki dan, da je manje zapravo više, da je čistoća duše nemjerljivo bogatstvo.

Te iste djevojčice, vjeruju da je fora samo onaj dečko koji ima skup auto i bogatog tatu i koji ih obasipa isto tako skupim poklonima. Prije nego završi pubertetsko razdoblje, već “utemeljeno” tvrde da ljubav ne postoji i da je novac jedino mjerilo ljubavi.

Nego, mislim da ona reklama s početka priče cilja na izvornu žensku čednost, ali u novom svijetu koji u modernom rječniku uopće nema tumačenje za pojam čednosti.

Što mislite, jesu li moja opažanja posljedica mog konzervativnog odgoja ili odraz stvarnosti?

Kako biste vi definirali pojam čednosti?

Viktorija Herak / Izvor: APortal
Viktorija

Pišem jer mi je to najjeftinija psihoterapija, jer me veseli druženja s vama, jer mi je dosadno na semaforu ili u redu za blagajnu, jer me netko raspizdio kome sam morala ili htjela prešutjeti…pišem jer je to moj način da izrazim svoje mišljenje ili stavove, koji bi me žuljali da ne izađu iz mene. Ime Viktorija Herak izabrala sam iz ljubavi i poštovanja prema svojoj baki, to je bilo njeno ime. Bila je sitna, plaha i dobrodušna. Znam, reći ćete da ja sve to nisam, ali svejedno…jako sam je voljela i ona je obilježila moje djetinjstvo. Upravo zato što je njen život bio u velikoj mjeri težak i nepravedan, željela sam da njeno ime i dalje živi. Svakako zapamtite da je život lijep, da ljubav ne boli, da je smijeh ljekovit!

No Comments Yet

Comments are closed

Copyright 2022. Viktorija Herak

PRATI ME I NA…