Šah-mat

Koliko ja ne bih htjela politiku u svoju butigu, toliko mi se ona uvlači poput vlage u cipele, gotovo svakog dana.

Ukiseljeni smo poput zelja u kaci, s kamenom na vrhu i dlenom po rubovima. – Izgorjelo je šestero starih i bolesnih ljudi, u domu gdje su trebali biti zaštićeni i pod nadzorom. Izgorjeli su upravo tamo gdje su smješteni zato da ih se pazi i njeguje. Zamislite – izgorjeli, ugušili se!

Neću pisati o tom domu koji je izgorio, jer o njemu ne znam ništa. Znam da privatni domovi nisu pod ničijim nadzorom i da je to visoko profitan posao za vlasnike.

Kad dom jednom dobije dozvolu za rad, nikad više nitko neće doći vidjeti koliko tamo ima staraca, imaju li adekvatnu medicinsku njegu, čime ih hrane, kako postupaju s njima, kakva je higijena i koliko ima osoblja. Obitelj će plaćati visoku cijenu smještaja i vidjeti neke od nedostataka, ali neće vidjeti sve. Reagirat će vrlo blago na manjkavosti, zbog straha da njihovi stari i nemoćni roditelji ne trpe posljedice. Osoblja ima mnogostruko manje od propisanog broja, jer je tako jeftinije. Onih nekoliko koji rade, rade za petero onih kojih nema. Smjene su im zgusnute, a plaće uglavnom nema ili je mizerna. Zato nema dovoljno zainteresiranih radnika. Smještaj za jednu osobu iznosi između 5-7.000 tis. kn, ovisno o kategoriji doma.

Ovo je cijena za srednje rangiran dom, a u eurima to iznosi od 680-950. Shvaćate zašto je to visoko profitan posao? Svaka čast onim vlasnicima domova koji časno i pošteno rade svoj posao, međutim u HR ih je jako malo. – Šef policajac je seksualno maltretirao svoju kolegicu policajku, punih 6 sati za vrijeme smjene. Učinio je to samo jednom, pa sud kaže da je nedvojbeno kriv, ali mu se oprašta jer je to učinio samo jednom. Budući da je dovoljno neke stvari učiniti samo jednom, ja uopće ne sumnjam u sebe da se nađem u takvoj situaciji. Učinila bih TO samo jednom, a sudstvo ponovo toplo pozdravljam ovom prilikom. Presudili su također da ona ima snositi njegove i svoje troškove za odvjetnike, kao i kompletne sudske troškove.

Poruka suda: On je kriv što ti je to napravio, ali ‘ko te j**e!

Nisi važna, nisi vrijedna, nisi smjela tužiti, nemaš zaštitu svoje države i nismo sigurni jesi li ti uopće čovjek ili si nevažna kišna glista. Ista poruka slijedi i ostalim žrtvama, ali i jasna i znakovita poruka ostalim zlostavljačima. Institucije se zajebavaju, a Narod ne radi svoj posao! – Doktor Nogalo je sinonim za još jedan fijasko politike bez morala, poštenja i poštovanja svojih građana. Čovjek je na putu da dobije ogromnu lovu iz EU fondova da napravi novu, super modernu kliniku. Političari bi napravili manje modernu bolnicu i resto love zamračili.

Degradirali su čovjeka koji nije htio kako oni hoće.

Ubojica je ubio troje ljudi, jučer u Splitu. Ne podržavam ubijanje, ne mislim da treba uzimati pravdu u svoje ruke i ne odobravam oružje na ulici. Razumijem nemoć, bijes, ljutnju, nepravdu i nečinjenje institucija. Namjerno nema “ali”! Ne možeš uzeti pušku i ubijati ljude! Ne možeš pojmiti niti razumjeti korumpiranost, nezainteresiranost i licemjerje naših institucija! Ne možeš niti jedno od toga! Šah-mat! Tko je na potezu?

Viktorija

Pišem jer mi je to najjeftinija psihoterapija, jer me veseli druženja s vama, jer mi je dosadno na semaforu ili u redu za blagajnu, jer me netko raspizdio kome sam morala ili htjela prešutjeti…pišem jer je to moj način da izrazim svoje mišljenje ili stavove, koji bi me žuljali da ne izađu iz mene. Ime Viktorija Herak izabrala sam iz ljubavi i poštovanja prema svojoj baki, to je bilo njeno ime. Bila je sitna, plaha i dobrodušna. Znam, reći ćete da ja sve to nisam, ali svejedno…jako sam je voljela i ona je obilježila moje djetinjstvo. Upravo zato što je njen život bio u velikoj mjeri težak i nepravedan, željela sam da njeno ime i dalje živi. Svakako zapamtite da je život lijep, da ljubav ne boli, da je smijeh ljekovit!

No Comments Yet

Comments are closed

Copyright 2022. Viktorija Herak

PRATI ME I NA…