Pjesmuljci i majmunarije

Jednom davno, netko od jedino troje pismenih u to doba, odlučilo je pisati o ljubavi. Slučajno je to bio muškarac koji je bio nježna dušica, pa je svoje ljubavne emocije opisao kroz pjesmu punu velikih riječi, velikih emocija i velikih asocijacija.

Očito je pisao taj svoj pjesmuljak u danima kad je bio opijen nekom novom ženom ili nekom novom ljubavnom situacijom u svom životu. Kako god, svi mi smo se kasnije nadovezivali na tu njegovu impresiju jednim ljubavnim trenutkom i to je bio kamen temeljac za svu majmunariju koju smo stvorili oko ljubavi, od postanka svijeta do danas. Zbog toga sada imamo nered u srcima, nered u emocijama, nered u glavama i nered u životima.

Budući da je ljubav emocija koju svatko od nas poima na svoj način, nije ju moguće točno definirati, a to daje mogućnost i meni, i tebi, i njoj i njemu, da ju tumačimo svatko na svoj način.

Sad imamo toliko načina voljenja koliko ima ljudi, a još uvijek nemamo definiciju pomoću koje bi bili sigurni da li volimo i da li smo voljeni.

On mene voli na svoj način.

Ja njega volim na svoj način.

On želi da ja njega volim na njegov način, jer bi on tada znao koliko ga stvarno volim.

Ja želim da on mene voli na moj način, jer bi tada ja znala kolika je njegova ljubav.

Međutim, ja znam voljeti samo na svoj način, a on zna jedino na svoj. Ta dva načina su potpuno različita i gotovo da ih nije moguće komparirati.

Sada mene i njega pomnožite s brojem ljudi u svijetu i pokušajte zamisliti tu količinu načina voljenja.

Jel’ da je to ogroman nered?

Za razliku od ljubavi koja je esencija života, proljev je na primjer, potpuno jednostavno definirati. Točno znaš da li ga imaš ili nemaš. Točno znaš koliko je jak i kad je počeo, a kad je završio.

Dakle, ako imamo samo tri zrna zdravog razuma, moramo biti svjesni da:

Vječna ljubav- ne postoji!

Nitko nikoga ne može voljeti vječno, jer prvo i prvo “vječno” je preteška riječ i traje previše dugo.

Vidite kako je s kreditima? Obvežeš se na 10 godina banci i mrziš ih svaki jebeni dan! Zato što te sile da im plaćaš rate i kamate, pa si uzmu za pravo da te nazivaju, žele znati kolika ti je plaća, koji auto imaš, gdje stanuješ, koliko djece imaš, koga uzdržavaš, kakvo ti je zdravlje, što si kupio od nekretnina, koje imaš pokretnine, da li si promijenio posao…njihovim pitanjima i uplitanju u život nema kraja, a nismo im se obvezali na vječan odnos!

Vidite sličnost između banke i ljubavi?

Dobro.

Još uvijek želite vječnu ljubav? I mislila sam!

Idealna ljubav- ne postoji!

Što je uopće idealno? Što je meni idealno? Danas sije sunce i idealno mi je da mogu sjediti negdje na plaži, za pola sata se natmuri i idealno mi je da budem u uredu i završim posao. Sutra ujutro želim da me se mazi i tetoši, jer se osjećam loše i ne želim ustati, a za sat vremena hoću biti sama da u miru i s guštom prošetam šumom. Drugi tjedan bi bilo idealno da idemo skupa na trčanje, ali možda bi voljela ići s prijateljicom u kupovinu jer je ona slobodna, pa bi mi bilo idealno da odgodimo trčanje. Što ja znam što mi je idealno? Kako bi ti znao što mi je idealno, ako ja to ne znam?

Kako da te volim na idealan način, kad ni ti ne znaš što ti je u kojem trenutku idealno?

Košmar je pinkicu preslaba riječ za sve to što bi trebala moći idealna ljubav, zato manite se takvih glupih i nerealnih ideja!

Ne volim na idealan način, niti to tražim od tebe!

Budimo fer!

Ljubav iz snova- ne postoji!

Što si sanjao? Što su snovi? Gdje su ti, daj da vidim to napismeno! Nemoj poslije da nestanu ovi i da mi podmetneš neke druge!

Moji snovi? Ooo, prekjučer sam sanjala kućicu u cvijeću na planini, jer su mi dopizdili ljudi. Jučer sam na autoputu sanjala mali, brzi, rozi helikopter s kojim bi brzo došla doma s posla, jutros sam sanjala more i cvrčke, oko pola 10 sam sanjala kavu, a oko podne snovi su mi bili ispunjeni hranom. Na večer ću sigurno sanjati o tebi, ali neću ti o tome pričati.

Pustimo moje snove meni i ostavimo mi ljudsko pravo da ih mijenjam kako hoću, da ih čuvam ili bacam, da ih nadograđujem i mijenjam kako želim. Uzmi si i ti svoje snove, pa radi s njima što želiš!

A ljubav?

Što je ljubav??

Gdje smo nas dvoje?

Ja sam na Kvatriću, a ti kod Britanca.

Koliko me voliš?

Puuuno! Dva puta oko kuće, tri puta oko garaže i pet puta oko cijelog dvorišta!

Hoćeš me jednako voljeti i kad ostarimo?

Zar ćemo ostarjeti?

Hoćeš biti uvijek tu za mene?

Uvijek! Ako slučajno nisam tu, vraćam se za 15 minuta!

Hoću da me voliš kao što ja volim tebe!

A kako ti voliš mene?

Dakle, manimo se ćoravih snova, bedastih postavki, nedefiniranih pravila, šašavih pitanja i idiotskih očekivanja!

Hajde da se samo volimo i točka!

Viktorija

Pišem jer mi je to najjeftinija psihoterapija, jer me veseli druženja s vama, jer mi je dosadno na semaforu ili u redu za blagajnu, jer me netko raspizdio kome sam morala ili htjela prešutjeti…pišem jer je to moj način da izrazim svoje mišljenje ili stavove, koji bi me žuljali da ne izađu iz mene. Ime Viktorija Herak izabrala sam iz ljubavi i poštovanja prema svojoj baki, to je bilo njeno ime. Bila je sitna, plaha i dobrodušna. Znam, reći ćete da ja sve to nisam, ali svejedno…jako sam je voljela i ona je obilježila moje djetinjstvo. Upravo zato što je njen život bio u velikoj mjeri težak i nepravedan, željela sam da njeno ime i dalje živi. Svakako zapamtite da je život lijep, da ljubav ne boli, da je smijeh ljekovit!

Copyright 2022. Viktorija Herak

PRATI ME I NA…